- −30%
Japoniniai bastučiai Mizuna, ASEJA mikrožalumynai, 5,5gr, 080434(11)
„Mizuna“ japoniniai bastučiai yra švelnaus garstyčių skonio. Jau nuo seno vartotas maistui Japonijoje, prigijęs ir Europos kulinarijoje. Greitai augantys rytietiškos virtuvės stiliaus daigų lapeliai skinami ir valgomi po septynių dienų. Jaunų lapelių kraštai yra dantytos formos ir gali būti skinami maždaug po trijų savaičių. Puikiai tinka salotoms, šaltiems sūrio patiekalams bei troškiniams paskaninti.
„Mizuna“ japoniniai bastučiai yra švelnaus garstyčių skonio. Jau nuo seno vartotas maistui Japonijoje, prigijęs ir Europos kulinarijoje. Greitai augantys rytietiškos virtuvės stiliaus daigų lapeliai skinami ir valgomi po septynių dienų. Jaunų lapelių kraštai yra dantytos formos ir gali būti skinami maždaug po trijų savaičių. Puikiai tinka salotoms, šaltiems sūrio patiekalams bei troškiniams paskaninti.
Kaip sėti
Paruoškite auginimo indą tolygiai paskleisdami ploną žemės ar substrato sluoksnį (jei naudojate ASEJA MIKROŽALUMYNŲ AUGINIMO RINKINĮ, durpių substrato briketą rasite pakuotės viduje).
Mikrožalumynai yra maži augalai, todėl sėklas sėkite tankiai: suberkite mikrožalumynų sėklas į auginimo indą, apipurškite sėklas vandeniu ir užberkite plonu žemių ar substrato sluoksniu. Nepamirškite palaistyti ir dirvą nuolatos išlaikyti vidutiniškai drėgną.
Mikrožalumynus sėti galima ištisus metus, kai sėjama auginimo vazonėliuose namų viduje. Galima mikrožalumynus sėti ir lauke, tačiau, tokiu atveju, jūs apsiribosite tik šiltuoju metų laiku. Jei naudojate didesnį auginimo indą (nuo 50 cm²) viename inde galite sėti ir kelias rūšis mikrožalumynų. Tik būtinai aiškiai atskirkite veisles viena nuo kitos, palikdami apie 2-3 cm pločio neužsėtą juostą.
Kaip auginti
Mikrožalumynai nereikalauja ypatingai didelės priežiūros.
Jei juos auginate auginimo vazonėlyje namų viduje užtikrinkite, kad jiems užtenka šviesos (palangė, šviesi virtuvės vieta), drėgmės (išlaikykite indą vidutiniškai drėgną), šilumos (šalia radiatoriaus, saulėta vieta).
Kaip ir visi augalai mikrožalumynai yra gyvi, todėl stebėkite juos. Jei matote, kad augalėliai auga sunkiai, lėtai, ar staiga pradėjo vysti, pakeiskite vietą. Gal jiems netinka indo dirvos drėgmė, gal per dideli temperatūros pokyčiai (padėti ant palangės, kur atidaromas langas, kur tiesiogiai pasiekia kondicionieriaus vėsus oro srautas, gal ypatingai karštomis vasaros dienomis per ilgai tiesiogiai šildo Saulė)? Tokiais atvejais pakeiskite indo stovėjimo vietą į labiau subalansuotą.
Trūkstant šviesos galite naudoti dienos šviesos lempų apšvietimą (jei toks yra jūsų virtuvėje).
Patarimai
Mikrožalumynų auginimui rekomenduojame naudoti ASEJA MIKROŽALUMYNŲ AUGINIMO RINKINIUS, kuriuose rasite specialius durpių substrato briketus.
Auginti galite ir bet kokiuose, jums patinkančiuose vazonėliuose ar kitose talpose. Rinkdamiesi vazonėlį pritaikykite jį prie savo virtuvės interjero: taip mikrožalumynai taps ne tik derliumi ištisus metus, bet ir puoš jūsų virtuvę.
Žemių, kuriose auginate mikrožalumynus, jokiu būdu papildomai netręškite. Tiesiog reguliariai keiskite žemę ar substratą. Patartina į vieną žemės rinkinį sėtį vieną ar du kartus. Paprastai mikrožalumynų auginimo vazonėliai nėra dideli, tad reguliariai atnaujinti žemę yra paprasta.
Nebijokite eksperimentuoti, sėti ir auginti skirtingas mikrožalumynų veisles. Taip atsirinksite tas, kurios jums labiausiai patinka: tiek skonio, tiek auginimo ir priežiūros prasme.
Kai kurios veislės, ribotai skinant Daigų lapelius (nenuskinant visų iškart), gali duoti net kelis derlius iš vienos sėjos. Tikslios informacijos ieškokite ant ASEJA MIKROŽALUMYNŲ pakuočių.
Papasakokite ir įtraukite į mikrožalumynų auginimą – sėjimą, priežiūrą – savo šeimos narius. Taip ir jūsų šeimynai, o ypatingai vaikams, bus įdomu stebėti augalėlių augimą, bus linksma juos valgyti. Taip lengviau įpratinsite šeimyną sveikiau maitintis.
Mikrožalumynai valgomi šviežūs, jų niekaip termiškai apdoroti nereikia. Jei naudojate mikrožalumynus karštų patiekalų ar sriubų pagardinimui ir papuošimui, juos įmaišykite į patiekalą prieš pat patiekiant.
Kiekviena ASEJA MIKROŽALUMYNŲ rūšis turi šiek tiek skirtingą skonį, kuris geriausiai tinka tam tikriems patiekalams. Išbandykite visą asortimentą, kad patys geriausiai įsitikintumėte, kokiam patiekalui kokia rūšis tinka idealiai.
Kenkėjai ir problemos
Auginant namuose, naudojant pirktus ir specialiai paruoštus ASEJA SUBSTRATUS AR ŽEMES, kenkėjų ir problemų neturi. Jei mikrožalumynų auginimui naudosite žemę iš lauko (savo daržo ar šiltnamio) galite į namus atsinešti lauko žemėje esančių gyvių, todėl, jei yra galimybė, naudokite specialiai pirktas ir ruoštas žemes ar substratus.
Jei namuose atsirado vaisinių muselių, reiškia, kad pas jus yra muselių veisimuisi tinkama terpė ir atliekos: daržovių lupenų, vaisių žievių, stovi ilgai neišneštos organinės liekanos. Tokiais atvejais mikrožalumynų auginimo vazonėliai taip pat gali tapti muselių traukos objektu. Tačiau patys mikrožalumynų auginimo vazonai niekada nebūna vaisinių muselių veisimosi priežastimi. Jei jus užpuolė vaisinės muselės, sutvarkykite numanomas veisimosi vietas ir muselės išnyks savaime. Galite tumpam, ypatingai vasaros laikotarpiu, po namų sutvarkymo išnešti mikrožalumynų vazonėlius į lauką ar balkoną.